Wednesday, May 19, 2010

khas tok kamu!!!!

ha kli ni ceritera dari hati aku adalah nak bagi resepi kat sahabat aku yang da kempunan custard dari syarifah tasnim a.k.a nimnim. fyi aku pon lom khatam agiwat nyer...hahahaha...(sambil gelak setan). yg  si shed ni (tuan yg mengidam) x mengandung pon tapi mang keje dia makan je. uh...:* dia nk sht resepi ni. skrg aku keliru selepas aku bgi resepi ni dia yg wat ke mak dia yg akan wat??? lu pikir semdrila..
tgk dri resepi ni ak perlu membuat bnyk ayat yg bru spya shed or epet lebih paham.
kang dia keliru plak..
maklomla ak dapat dri org yg bru da lme menentap di finland(sok2 konon nyer finland)
1st : taruk susu fresh milk dan tepung custard dalam 2 scoop(agak2 colour kuning2)
*1st jgn pasang api ag

2nd : pasang api kecik 
*2nd  jgn api besar coz nnti hangus kuali, merekah,x sdp ad hangit2 dia....

3rd  : kacau2 dan masuk kan garam. da kacau sampai jadi sticky gitu masukkan susu ideal sikit agak-agak 2 or 3 scoop.

 4th : kalau custard yang dimasak macam keras taruk resh milk. kacau dan taruk gula.
*4th ikotla nk manis mne..ha taruk5...hahaha..(da jgn main2 serius nk masak ni)

5th : rasa custard klo rasa tepung still x masak kacau lagi sampai korang rase masak. (jgn hbs smua korg rase da la...)

urgent step:
kalau tiba-tiba custard tu jadi ketul-ketul gara tak kacau dengan betul cepat2 taruk fresh milk, tapi jangan banyak sangat. agak-agak cam dah cair-cair sikit kacau je samapi ketul-ketul tu jadi sticky. pengajaran di sini beli bnyk fresh milk so ley slmtkn custard dalm pelbagai kesilapan ketika memasak custard (main2 ag).lagi satu waktu masak custard kne rajin kacau sllu jgn tinggalkn. yang penting NURSHAHIDA BINTI ASZAHARI jgn berangan ok???
owh lpe pda yg x taw selain shed senget pas da msk siram la ats kek coklat basah pastu letak dalam peti ais...
owh ea disni aku senaraikan bahan-bahan yang diperlukan:
custard,fresh milk,susu ideal(jenama ideal), garam, gula dan kek coklat basah yg da siap di wat beli je kt kdai bnyk......
klo nk pds letakla  lada hitam.hahaha just kidding :))

 tadaaa....da siap...ni la yg akn jadi... tapi ni bukan aku wat...curi owh bkn curi..
ambik kat fb ak..
dari nimnim tok ktorg..
ni lagi satu..hik3...
nyam..nyam..nyam...
mang sedap x tipu...

ok syed dah selesai ley la syed wat dan mam...
tapi kitorg tetap tggu tas punya...
jgn igt ko akn lps tggongjwb tok bkl kn ktorg ok???
klo aku da wat nnt ak mskkn ak puny k....

my love is yours:
teyha amil     

4 comments:

  1. ahhahahah sgt gmbira da dpt resepi nih ..tp lom slain kuar ag resepi ni..nnt aku amek ye..huhu..tq so much..kalo leh besakan ag tulis nme aku tuh..hauhau

    ReplyDelete
  2. uh??????
    da lme da mskkn x sln ag...
    beria nk...hahahahahaha...

    nme ok????glam ke ko????

    ReplyDelete
  3. bahhah..terima kasih teha.
    next sem if kita blk same2,aku bwk pudding caramel plak eh.

    ReplyDelete
  4. nimnim:mstila blk sme...
    tpi yg ak taw ko msti bwak pudding caramel n custard juga....miss ko nyer lol...

    ReplyDelete