Thursday, May 11, 2017

lombok part 2

assalamualaikum

hai semua.. secara ringkas aku nak update blog di lombok part 2 tapi awat malas sangat ntah,. agak nye patut ramai yang berpindah minat ke youtuber. senang bebel bebel je.takyah menaip! hahaha okey ak tak nak bebel2 panjang kat sni.

Lombok.. bagi ak so - so je la. xtaw mngkin silap pemandu, mgkin silap aktiviti, mungkin jugak kurang pengetahuan. hahaha jadi aku ranking kan lombok. kne betul2 pasti kalau tak alamat la kau kne tipu hidup2..hahaha nasib agent baikkkkkkk~~~

aktiviti smua best je cume mngkin orang yang kami deal smua tgh datang bulan kot! hahaha nak angin jeeee jadi smua pun jadi x best lah..

tips yang penting kne pndai, kne nampak tegas!! tanya tu bia betul2 pasti baru deal! haha kalau boleh buat muka paling bengis yang korang penah ada! hahaha bila pengalaman x best nak update pun x best..


so THE END! :)

Friday, February 10, 2017

lombok 2016

assalamualaikum.

sorry to late bila saya cuba merajin kan diri menaip di blog ni. actually blog ni da ramai yang melupa kan nye sejak-sejak sekarang ni banyak lagi apps yang lagi mudah dan cepat. semua boleh live je~~

so malas nak bebel-bebel panjang here my experience and tips for those yang nak ke L.O.M.B.O.K. kami macam biasa akan set mind 'backpacker' so mana yang lebih murah lagi bagus tpi kami pun jenis redah je x ad plan sangat.

aku tak tahu kenapa aku kurang minat lombok. mungkin kami banyak ditipu. padahal lombok la trip yang paling planning awal lengkap. hahahahaha

untuk ke lombok lebih kurang RM1000 gak la. termasuk smua.. flight, mkn, 2 hotel, tiket, shopping2 sikit. hahahaha then adalah lebih sebab tak tahu nak beli apa. dekat lombok ni lebih kurang macam bali, redang korang g tgk pantai pantai pantai. hahahahaha


so here began!! 


okay tolong faham aku tak ingat sangat tarikh2 dan nama tempat.. hahaha ok just coret2 untuk kenangan aku dan my travel friend. awal-awal mesti booked tiket flight then aku settle kan driver and pakej di sana. from fb : mohd faisal (jom bercuti ke indonesia). ramah! semua ley settle asal kan korang selesa and puas hati.  

okey first time ni kami rasa transit bagai. naik flight pgi2 buta dan perlu singgah ke jakarta untuk next flight. 3 - 4 jam gak la melanggok! dengan berpusing-pusing dalam airport jakarta tu crik tempat transit. rupa-rupa nye airport lagi satu. kre macam klo kat kl  ni. klia and klia 2 gitu la. (gelak sorang-sorang teringat naik trn naik trn lift.. hahahahaha) last-last tanya orang je. dia soh naik bus ke airport lagi 1! dammmmmm

 so masing-masing kelaparan. group aku ni memang tak boleh lapa. makan benda utama. so kalau g mana-mana tu makanan mesti kena pk! hahaha so takot sesat or lambat. kita makan dlm airport je. boleh la. dan opcos yang kitaorg tahu nasi ayam penyet je lee... yang pelik nye kte 1 meja ingat kan order 1 kdai yang sama. tapi ble sampai pinggan lain-lain, sambal lain lain, ayam lain-lain. rupa-rupanya dorang cmpur-cmpur kdai! comel je kongsi-kongsi rejeki! hahahahaha


so da penat melanggok, boleh check in! pas check in ingat ley naik flight terus rupanya kena tggu gak kat dalam. kat sni korang kena bersabar skit. agak panas. hahaha sebab airport terbuka. lama- lama dalam naik flight lega. da bau apa da ktorang tyme tu. tpi sejuk hati dapat naik flight baru.. best! selesa! ada game tv movien and minum petang free gitu!!!! hahahaha


finally here we are! LOMBOK....





                                      \ 


samoai-sampai selfie dlu! hahaha maap la kat sni bru bli stik baru untuk gopro so jirah x biasa lagi. angle agak senget benget. sampai-sampai driver da tunggu! dan terus bawak kami makan. nasi ayam penyeet lagiiiiiiiii... hahahaha


1st Day: hello lombok!


                                         












pagi-pagi check out terus ke sedang gile waterfall. okey jangan terkejut. memang dri airport kami teros check in hotel di bandar. dan En faisal ada bagitahu kalau hotel tak best boleh mintak tukar. so apalgi bayar mahal-mahal apasalah nye feeling-feeling sikit. hotel kat bandar x best. xad pool. hahaha jadi kami decided untuk tukar ke hotel lain yang lebih natural gituuuuu... apa barang bandar! hahaha

so jauh jugak dri bndr ke sedang gile waterfall. kat sni driver tinggalkan kami dengan tour guide untuk ke waterfall. nasib tour guide jenis meriah! hahaha seronok la jadi nye. okey sni jangan ajet2 princess ke ratu ke ap ke. kne kuat kan hati cekal kan diri. hahaha 

then da selpie bagai, kami terus kan pejalanan ke next waterfall. kre macam lapisan kedua la. air terjun tiu kelep! yang ni kitorg kre tenganga gak rr. cantik sangat! sni lama kitorg berehat. maklom la nk ke atas tu pun penat weyh!!! 

















yang gelak besar tu ada sebab! hahaha okey ble air sngat kuat angin sngat kuat. dorang plak berenang bagai! kitaorg kehabisan air. dorang boleh tadah air terjun tu then bagi pada yang lain yang x taw tu air terjun. hahaha bila taw tu air terjun yang ktorg tadah apa lgi terkeluar balik air tu. hahahahaha

sejuk tak yah cite. after rasa hujan rintik2 kami cepat-cepat lah turun sebab perjalanan nak turun tu pun ambik masa. hujan-hujan sila jangan ke tempat-tempat seperti ini. bahaya. 

penat turun naik. kami dapat makanan yang meriah. nasi ayam penyet lagi. tpi kali ni ad la side dish lain keropok, tempe yang banyak, yang x hbs smua bingkus bawak balik! hahaha (perangai) 


then check in hotel lain pulak. yg lebih cntik view nye. hahaha smpai hotel apa lagi terjun pool la!! malam makan lagi. hahaha tapi kali ni sedap! hahaha mula nye driver nak bawak makan nasi ayam penyet lagi. tapi slumber minta tukar bakso pak aji apa ntah lupa. ok sumpah sedap weyh kalah yang ktorg makan dekat bali. kuah dia aum aum! siap mintak tambah sup and bakso.. hahaha pas gossip-gossip, makan kenyang-kenyang balik tidooooooooo~~~


2nd day:

bekpes dlu la. bekpes mmg da disedia kan. kali ni kami mlas nak check out ke hotel lain. en.faisal ad gak tanya nk tukar hotel x. tpi kmi decided untuk terus di hotel yang sama. 



to excited untuk snorkeling! disini la bermula nye kisah gelap kami!

















kami ditipu di sini la. pagi-pagi da bertolak di gili trawangan. tempat famous untuk aktiviti snorkeling. untuk snorkeling kami perlu bayar. itu tak pe lagi. tapi dia just bawak 1 tmpat snorkeling. yang sepatutnya 3 tmpt snorkeling. gili air gili meno and gili trawangan. ok fine sabar lagi. tapi ble ajk ke tmpt snorkeling lain dorang boleh cakap minyak tak cukup kena tambah! like hello!! 

malas gaduh kat tengah-tengah laut kami teruskan aktiviti kat situ je leee... nampak la feri and basikal-basikal yang tenggelam tu~~ dan lebih menyedihkan rupa-rupanya masuk dalam pakej snorkeling kita boleh bergambar bersama penyu! dan kami tak dapat!

penat snorkeling balik ke pantai. relax-relax g toilet bagai terus dihidangkan makan. kali ni special la. tpi ttp ayam penyet! hahaha.. da pishang kat tempat makan dan dpt tahu rupa-rupanya driver dpt tip ble bwk ktorg kt booth tu. dan harga nye lbh mahal berbanding yang lain. 

yang lagi menyedihkan before bayar bkn main lagi baik ramah lps da dpt mrh-marah mintak bayaran. nasib negara orang kalau tak tuuuu. ok kat sni kami da benggang tapi x nak spoil mood try nak g crik buaian yang glomour org ambik gmbr tu. boleh naik basikal, jln kaki or naik kereta kuda. smua decided naik keta kuda. 

murah gak dan kami bhagi kepada 2. macam biasa before dapat bukan baik manisssss~~ sopan~~~~ ramah~~~ ble da dapat pergh dia punya marah dia punya bebel... teruk weyh!!! 

dapat la bergambar, even air da naik paras bahu weyh. tyme tu benggang lagi. dorang cakap air surut petang. kalau pergi pagi air pasang lagi. kecewa-kecewa. nasib ad geng tinggi lampai jadi nak jugak bergambar! 

then settle rupa-rupanya driver keta kuda da mengamuk-mengamuk kena tggu lama. pastu bising sbb ktorg asyik nak  benti ambk gambar! before ni ckp boleh! memang terkesima memasing kena marah kne tengking

aku da benggang! nak mngadu dekat en faisal tpi dorang nasihat kan baik tggu smpai kl. bahaya kan kita kat tmpat org. next! sebabkan tak puas hati aku pujuk-pujuk la driver before balik nak singgah villa hantu lalu je before smpai hotel. dia pun dua kali lima ley sound hujan udah ngak cantik bla bla bla bla!!!!! akhirnye dia bg makan/ okla dri x ad. dpt la mkn tmpt best and masih nasi ayam penyet! haha gossip-gossip, sesi meluahkan perasaan settle balik terus ke hotel!

terus terjun pool lagi! sebab esok da check out. kne kasi puas. sambung makan maggi yang bawak x habis-habis tu... hahahaha 


sambung~~~~~~~~~~~

Monday, August 15, 2016

the trip to remember : redang full

hello bebeh...
assalamualaikum.. harini terajin plak nak update blog kita ni...
sorry lah sejak2 ni malas bebenor!! now today saja nak #TB masa aku dan kawan kawan travel aku di REDANG ISLAND.. banyak jugak aku lupa ni..sebelum aku makin lupa better aku  simpan disini..

mana tahu one day anak cucu aku plak nak kesana macam mana mak nenek dia pernah pergi.. hehe

REDANG percutian kami yang simple je.. 3ari 2 malam dekat sana da seronok da...


REDANG iSLAND ni paling simple dan mudah just make sure budget rm300.00 cukup da... sebab makan minum mandi bercuti memang kat situ je tak ada g mana... bawak cash banyak-banyak bahaya....

tapi kami lebih sikit lam budget yang kami keluar kan... sorang rm500.00 sebab kami memang suka benda pantas dan laju... tak suka buang masa..hahaha

muktamad masing masing setuju naik flight. minah yang ditugaskan cek tiket ari ari lah kena menghadap airasia tu... jadi kami gerak malam smpai pagi- pagi buta. Kl-Kuala Terengganu 45 minit sampai. baru buka seat belt da kena pasang balik. jangan harap la u all dapat merasa kan ketenangan minum kopi ke milo ke teh tarik ke dlm air asia tu... hahaha


jdi jam 7.00 pagi kami sampai ke lapangan terbang kuala terengganu... time tu ajet ajet foreigner la..PUIH!! hahaha sampai saja di airport keluar keluar u all da boleh nampak kaunter teksi kne ikut giliran ea.. ckp je nak ke feri.. hahaha

disebabkan teksi hanya boleh muat 4 orang kami berpecah. 2 teksi da mcm racing sebab kami ala2 lambat gak time tu... sampai2 carik feri yang sudah masuk dalam pakej jumpa bang kaunter ambk tiket feri tggu feri...









 


feri agak lama la dalam tu.. sempat la kau mabuk... hahaha jadi kami semua tidur tenang kan diri..  dalam 1 jam 15 minit kau akansampai ditengah lautan dan perlu bertukar ke boat yang lebih kecil mungkin utk menjaga kebersihan dan feri tidak dapat berhenti di tepi dasar pantai... maklum la air cetek kan... (xkan tu pun aku kne bagitahu)!



jadi di sebabkan kami ni geng travel yang x suka ambil cuti lama-lama jadi x suka buang masa bila travel.. sampai sampai dalam jam 12 tghari kami terus check in dan tukar baju memasing... serang makanan yang sudah dihidangkan..


tips 1: makanan okey boleh tahan la...  da nama masakan malaysia dan melayu.. haha cuma kalau aku perlu kan lagi pedas.. jadi xperlu pun bawa extra makanan lain sebab ko xkan rasa lapar pun kat c2. hahaha

siap2 makan terus tunggu speed boat dekat pantai snorkeling time...dekat sni mudah je dorang akan bawak ko  area2 yang dorang da check selamat untuk snorkeling.. jadi tmpt snorkeling memang x ad nama...

kat sne dalam kul 5 petang korang da settle aktivity snorkeling jadi pandai2 la buat aktiviti sndri ke tido ke main pasir ke atau tengok anak2 jaws di persisiran pantai. jadi kami decided join abg2 main bola tampar. masih seronok sebab still x ramai orang... dekat chalet semua di sedia kan tapi sewa la..

tips ke 2: jangan segan! kalau ko seorang yang sengn crik patner yang x segan nk tegur tegur orang ni.. hahaha mudah mne2 yang boleh jimat ko dapat jimat...

kami kalau bercuti bukan ajet2 diva kami lebih nak berseronok jadi kami have fun betul! taw xtaw main bola tampar tu letak belkang kami tampar je bola tu.. hahaha settle abg2 da x nak main bola tampar kami pun benti la"almaklum la dorang yang sewa bola." kuikuikui kami tukar aktiviti lain baling selipar.. layan gak da lama x main... lintang pukang la ktorg main...

mlm aktiviti kami berjalan dipersisiran pantai dri hujung ke hujung.. seronok sebab korang ley je msk layan aktiviti hotel lain.. hahahaha

dalam pakej memang akan di sedia kan 1 malam untuk ber bbq.. semua da disedia kan.. jadi kami selagi abg kantin topup ktorg pun x benti membakar. sni pun kne pndai gne keramahan taw... ble pandai ko tinggal tunggu je kat tepi ada orang tolong bakar kan tolong tengok kn tolong pusing2 kan.. hahaha

ahad tghari orang ramai serang chalet ktorg bergerak untuk balik... aku akan ke sana lagi... seronok utk rest kan otak yang serabut2 ni!





























CIKLALING