Sunday, November 14, 2010

BiLa Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar~Harus baca!

errrr......krhkrhkrhkrhkrh.......tajuk baik pnya.....seronok on9 fb ak terbaca satu post ni...tpi x igt kat note sape...huhu...sori aku copy kat blog aku bkn tok tambah pembaca atau mintak undian simpati....teheeee...tapi untuk bersama-sama kongsi ilmu yang aku dapat.....so untuk en3 berilmu ni aku kne betul-betul serius baru orang akan percaya...betul tak??? mari baca...



Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.




Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe. percaya atau tidak??????? sila komen......fuhhh agak takut disitu bla aku terbaca bab haram..

p/s:macam mana kalau orang pompuan yang banyak bf tu????berjanji berapa bf tok sehdup semati????? ha....percaya atau tidak......sila komen........wallahualam......

    teyha amil

13 comments:

  1. saya sedar sebab tu status saya kat facebook "enganged" walaupun unofficially. :)

    ReplyDelete
  2. fuuyyyooo..
    xthu dh brtunang ngn spe
    hahahaha

    ReplyDelete
  3. ohhhh maknanye aku pnah jd ahh tunangan org...haishhh tp setelah diputuskan, knp xdpt ape2 pampasan ye..hahahahha....

    ReplyDelete
  4. cinta madu:owh...patot la....hihihihi..bagus2!!
    i like...rindu la kat ko...!!!

    ReplyDelete
  5. ayu:ha ayooo....mcm ne ni skrg x taw da tunng dgn spe.........jgn main2...hahahha

    ReplyDelete
  6. shed:ala......bnyk la ko nk kn pampasan...ko tng dgn dia pon x dpt apa...n kn nk tyme pts tung?????jgn mmpi la...
    hahahahaha

    ReplyDelete
  7. wah, sy da tunang la kalau cmni..hoho

    ReplyDelete
  8. ha ea...secara x sdr rpe nyer dah tunng..hihihih...tnangan org la ni ea??

    ReplyDelete
  9. wah... best r tajuk.. terbaek.. tmbh2 ilmu.. kihkih...

    ReplyDelete
  10. tek..aku mmg ade dgr takzirah psl ni.hmmm,ustaz dlm tuh pn ckp cmtuh.huhuh..maknanyaaaa,aku dah bertunanglah ni eh?erkkkk..

    ReplyDelete
  11. hihihihi....tu la.....rse taju ni best sbb tu post dlm blog...hhhi

    ReplyDelete
  12. tasnim:ea ke tas????hhihihihihi...ala mkne nyer ko skrg tunngn oreg la.....wahhhhh...bertunng x ajk.....tehee.....

    ReplyDelete
  13. ko bca ak nyer entri in fb la.....

    ReplyDelete