Monday, December 20, 2010

orang tua yang kurang sopan...myB

bismilahirahmanirahim

act, saya nie tak nak la kecoh-kecoh..tapi tak patut...
rupa nya ade juga orang tua yang kurang sopan..
bukan saya nak kurang ajar sebab melebal kan orang tua kurang sopan...

tapi ini pengajaran....
keadaan yang berlaku waktu itu...
seorang orang tua sedang memandu dan tiba-tiba
keluar seorang budak mengayuh basikal dari simpang...

mang tyme tu pun terkejut dan beristirfar banyak2....
takut gak klo terlanggar budak tu....
nayeeeeeee je anak orang....huhuhuhu

ok nasib tak jadi apa-apa
tapi orang tua tu terus turun kancermin dan jerit kat budak tu
"eh!!!!awk ni banggang ke????"

owh terkejut budak tu..rse nye orang tua tu kurang sopan..
even budak tu salah tapi kalau nak tegur bia la cara baik dan jangan gunakan pperkataan kesat tu...
sebagai orang tua harusla bagi contoh yang baik mungkin
"lainkali kayuh basikal elok2.."
"bahaya tu"

takpun..
"anak ni, nak ngorat mak cik/pakcik ea"

tapi aku rasa mang tak patut macam tu...
ish....ade  ke orang tua macam tu
dan aku yang mengenali orang tua itu...
adoiiiii....nak tegur kang ingat saya ni kurang sopan n ajar..
so saya membatu saje....

p/s:harap adik tadi maafkan orang tua itu....mungkin dia lupakan yang dia telah guna perkataan kesat kat adik...tap saya tetap tak boleh terima...

8 comments:

  1. sape wehh sape wehh? *bapak busybody haku nih*. hihi

    ReplyDelete
  2. ish, kesian budak tu.
    klu aku yg kena, aku kejar org tua tu pastu aku pancitkn tayar dia.
    muahahaha.
    samasama dapat pengajaran. :)

    ReplyDelete
  3. aq rse makcik 2 yg bangang... x sdar diri dh tue... ptotnyer org tue mngajar anak mude b'bhsa sopan bkannyer mngeluarkn bhsa kotor mcm 2...
    skit ati bdak 2... ksian dye..maakfn makcik/pakcik 2 ye dik...

    ReplyDelete
  4. zura:ala mcm ko x taw je spe..hahahaha

    jirah:taw xpe...tpi adik tu wat pekak je dia.... hahaha....da kne jon pon wat muka baik je lalu ke tepi
    syu:huhuhuhu.........e2 yg ak harapkan..

    ReplyDelete
  5. kalau aku jadi budak tu, aku kayuh basikal tu langgar kereta pakcik tu,agak agak kemik sikit dan kemudian turun pergi kat pakcik tu cakap,

    "ya, saya bangang"

    ReplyDelete
  6. zoul_imme: btol juga..huhu..da wat mcm tu bru btol2 banggang...huhuhuhu...
    mayB adk tu mls nk cri gaduh...dia terima semua dgn redha...

    ReplyDelete
  7. kenapa dah lama x update blog?
    Selamat tahun baru :)

    ReplyDelete
  8. selmat tahun baru jugak!!!!
    sy bru dftr degree kat uitm bndrye mlke....
    tu yg bz sgt x smpt nk hupdate blog nie....

    ReplyDelete