Monday, August 15, 2016

the trip to remember : redang full

hello bebeh...
assalamualaikum.. harini terajin plak nak update blog kita ni...
sorry lah sejak2 ni malas bebenor!! now today saja nak #TB masa aku dan kawan kawan travel aku di REDANG ISLAND.. banyak jugak aku lupa ni..sebelum aku makin lupa better aku  simpan disini..

mana tahu one day anak cucu aku plak nak kesana macam mana mak nenek dia pernah pergi.. hehe

REDANG percutian kami yang simple je.. 3ari 2 malam dekat sana da seronok da...


REDANG iSLAND ni paling simple dan mudah just make sure budget rm300.00 cukup da... sebab makan minum mandi bercuti memang kat situ je tak ada g mana... bawak cash banyak-banyak bahaya....

tapi kami lebih sikit lam budget yang kami keluar kan... sorang rm500.00 sebab kami memang suka benda pantas dan laju... tak suka buang masa..hahaha

muktamad masing masing setuju naik flight. minah yang ditugaskan cek tiket ari ari lah kena menghadap airasia tu... jadi kami gerak malam smpai pagi- pagi buta. Kl-Kuala Terengganu 45 minit sampai. baru buka seat belt da kena pasang balik. jangan harap la u all dapat merasa kan ketenangan minum kopi ke milo ke teh tarik ke dlm air asia tu... hahaha


jdi jam 7.00 pagi kami sampai ke lapangan terbang kuala terengganu... time tu ajet ajet foreigner la..PUIH!! hahaha sampai saja di airport keluar keluar u all da boleh nampak kaunter teksi kne ikut giliran ea.. ckp je nak ke feri.. hahaha

disebabkan teksi hanya boleh muat 4 orang kami berpecah. 2 teksi da mcm racing sebab kami ala2 lambat gak time tu... sampai2 carik feri yang sudah masuk dalam pakej jumpa bang kaunter ambk tiket feri tggu feri...









 


feri agak lama la dalam tu.. sempat la kau mabuk... hahaha jadi kami semua tidur tenang kan diri..  dalam 1 jam 15 minit kau akansampai ditengah lautan dan perlu bertukar ke boat yang lebih kecil mungkin utk menjaga kebersihan dan feri tidak dapat berhenti di tepi dasar pantai... maklum la air cetek kan... (xkan tu pun aku kne bagitahu)!



jadi di sebabkan kami ni geng travel yang x suka ambil cuti lama-lama jadi x suka buang masa bila travel.. sampai sampai dalam jam 12 tghari kami terus check in dan tukar baju memasing... serang makanan yang sudah dihidangkan..


tips 1: makanan okey boleh tahan la...  da nama masakan malaysia dan melayu.. haha cuma kalau aku perlu kan lagi pedas.. jadi xperlu pun bawa extra makanan lain sebab ko xkan rasa lapar pun kat c2. hahaha

siap2 makan terus tunggu speed boat dekat pantai snorkeling time...dekat sni mudah je dorang akan bawak ko  area2 yang dorang da check selamat untuk snorkeling.. jadi tmpt snorkeling memang x ad nama...

kat sne dalam kul 5 petang korang da settle aktivity snorkeling jadi pandai2 la buat aktiviti sndri ke tido ke main pasir ke atau tengok anak2 jaws di persisiran pantai. jadi kami decided join abg2 main bola tampar. masih seronok sebab still x ramai orang... dekat chalet semua di sedia kan tapi sewa la..

tips ke 2: jangan segan! kalau ko seorang yang sengn crik patner yang x segan nk tegur tegur orang ni.. hahaha mudah mne2 yang boleh jimat ko dapat jimat...

kami kalau bercuti bukan ajet2 diva kami lebih nak berseronok jadi kami have fun betul! taw xtaw main bola tampar tu letak belkang kami tampar je bola tu.. hahaha settle abg2 da x nak main bola tampar kami pun benti la"almaklum la dorang yang sewa bola." kuikuikui kami tukar aktiviti lain baling selipar.. layan gak da lama x main... lintang pukang la ktorg main...

mlm aktiviti kami berjalan dipersisiran pantai dri hujung ke hujung.. seronok sebab korang ley je msk layan aktiviti hotel lain.. hahahaha

dalam pakej memang akan di sedia kan 1 malam untuk ber bbq.. semua da disedia kan.. jadi kami selagi abg kantin topup ktorg pun x benti membakar. sni pun kne pndai gne keramahan taw... ble pandai ko tinggal tunggu je kat tepi ada orang tolong bakar kan tolong tengok kn tolong pusing2 kan.. hahaha

ahad tghari orang ramai serang chalet ktorg bergerak untuk balik... aku akan ke sana lagi... seronok utk rest kan otak yang serabut2 ni!





























CIKLALING

No comments:

Post a Comment