Friday, February 10, 2017

lombok 2016

assalamualaikum.

sorry to late bila saya cuba merajin kan diri menaip di blog ni. actually blog ni da ramai yang melupa kan nye sejak-sejak sekarang ni banyak lagi apps yang lagi mudah dan cepat. semua boleh live je~~

so malas nak bebel-bebel panjang here my experience and tips for those yang nak ke L.O.M.B.O.K. kami macam biasa akan set mind 'backpacker' so mana yang lebih murah lagi bagus tpi kami pun jenis redah je x ad plan sangat.

aku tak tahu kenapa aku kurang minat lombok. mungkin kami banyak ditipu. padahal lombok la trip yang paling planning awal lengkap. hahahahaha

untuk ke lombok lebih kurang RM1000 gak la. termasuk smua.. flight, mkn, 2 hotel, tiket, shopping2 sikit. hahahaha then adalah lebih sebab tak tahu nak beli apa. dekat lombok ni lebih kurang macam bali, redang korang g tgk pantai pantai pantai. hahahahaha


so here began!! 


okay tolong faham aku tak ingat sangat tarikh2 dan nama tempat.. hahaha ok just coret2 untuk kenangan aku dan my travel friend. awal-awal mesti booked tiket flight then aku settle kan driver and pakej di sana. from fb : mohd faisal (jom bercuti ke indonesia). ramah! semua ley settle asal kan korang selesa and puas hati.  

okey first time ni kami rasa transit bagai. naik flight pgi2 buta dan perlu singgah ke jakarta untuk next flight. 3 - 4 jam gak la melanggok! dengan berpusing-pusing dalam airport jakarta tu crik tempat transit. rupa-rupa nye airport lagi satu. kre macam klo kat kl  ni. klia and klia 2 gitu la. (gelak sorang-sorang teringat naik trn naik trn lift.. hahahahaha) last-last tanya orang je. dia soh naik bus ke airport lagi 1! dammmmmm

 so masing-masing kelaparan. group aku ni memang tak boleh lapa. makan benda utama. so kalau g mana-mana tu makanan mesti kena pk! hahaha so takot sesat or lambat. kita makan dlm airport je. boleh la. dan opcos yang kitaorg tahu nasi ayam penyet je lee... yang pelik nye kte 1 meja ingat kan order 1 kdai yang sama. tapi ble sampai pinggan lain-lain, sambal lain lain, ayam lain-lain. rupa-rupanya dorang cmpur-cmpur kdai! comel je kongsi-kongsi rejeki! hahahahaha


so da penat melanggok, boleh check in! pas check in ingat ley naik flight terus rupanya kena tggu gak kat dalam. kat sni korang kena bersabar skit. agak panas. hahaha sebab airport terbuka. lama- lama dalam naik flight lega. da bau apa da ktorang tyme tu. tpi sejuk hati dapat naik flight baru.. best! selesa! ada game tv movien and minum petang free gitu!!!! hahahaha


finally here we are! LOMBOK....





                                      \ 


samoai-sampai selfie dlu! hahaha maap la kat sni bru bli stik baru untuk gopro so jirah x biasa lagi. angle agak senget benget. sampai-sampai driver da tunggu! dan terus bawak kami makan. nasi ayam penyeet lagiiiiiiiii... hahahaha


1st Day: hello lombok!


                                         












pagi-pagi check out terus ke sedang gile waterfall. okey jangan terkejut. memang dri airport kami teros check in hotel di bandar. dan En faisal ada bagitahu kalau hotel tak best boleh mintak tukar. so apalgi bayar mahal-mahal apasalah nye feeling-feeling sikit. hotel kat bandar x best. xad pool. hahaha jadi kami decided untuk tukar ke hotel lain yang lebih natural gituuuuu... apa barang bandar! hahaha

so jauh jugak dri bndr ke sedang gile waterfall. kat sni driver tinggalkan kami dengan tour guide untuk ke waterfall. nasib tour guide jenis meriah! hahaha seronok la jadi nye. okey sni jangan ajet2 princess ke ratu ke ap ke. kne kuat kan hati cekal kan diri. hahaha 

then da selpie bagai, kami terus kan pejalanan ke next waterfall. kre macam lapisan kedua la. air terjun tiu kelep! yang ni kitorg kre tenganga gak rr. cantik sangat! sni lama kitorg berehat. maklom la nk ke atas tu pun penat weyh!!! 

















yang gelak besar tu ada sebab! hahaha okey ble air sngat kuat angin sngat kuat. dorang plak berenang bagai! kitaorg kehabisan air. dorang boleh tadah air terjun tu then bagi pada yang lain yang x taw tu air terjun. hahaha bila taw tu air terjun yang ktorg tadah apa lgi terkeluar balik air tu. hahahahaha

sejuk tak yah cite. after rasa hujan rintik2 kami cepat-cepat lah turun sebab perjalanan nak turun tu pun ambik masa. hujan-hujan sila jangan ke tempat-tempat seperti ini. bahaya. 

penat turun naik. kami dapat makanan yang meriah. nasi ayam penyet lagi. tpi kali ni ad la side dish lain keropok, tempe yang banyak, yang x hbs smua bingkus bawak balik! hahaha (perangai) 


then check in hotel lain pulak. yg lebih cntik view nye. hahaha smpai hotel apa lagi terjun pool la!! malam makan lagi. hahaha tapi kali ni sedap! hahaha mula nye driver nak bawak makan nasi ayam penyet lagi. tapi slumber minta tukar bakso pak aji apa ntah lupa. ok sumpah sedap weyh kalah yang ktorg makan dekat bali. kuah dia aum aum! siap mintak tambah sup and bakso.. hahaha pas gossip-gossip, makan kenyang-kenyang balik tidooooooooo~~~


2nd day:

bekpes dlu la. bekpes mmg da disedia kan. kali ni kami mlas nak check out ke hotel lain. en.faisal ad gak tanya nk tukar hotel x. tpi kmi decided untuk terus di hotel yang sama. 



to excited untuk snorkeling! disini la bermula nye kisah gelap kami!

















kami ditipu di sini la. pagi-pagi da bertolak di gili trawangan. tempat famous untuk aktiviti snorkeling. untuk snorkeling kami perlu bayar. itu tak pe lagi. tapi dia just bawak 1 tmpat snorkeling. yang sepatutnya 3 tmpt snorkeling. gili air gili meno and gili trawangan. ok fine sabar lagi. tapi ble ajk ke tmpt snorkeling lain dorang boleh cakap minyak tak cukup kena tambah! like hello!! 

malas gaduh kat tengah-tengah laut kami teruskan aktiviti kat situ je leee... nampak la feri and basikal-basikal yang tenggelam tu~~ dan lebih menyedihkan rupa-rupanya masuk dalam pakej snorkeling kita boleh bergambar bersama penyu! dan kami tak dapat!

penat snorkeling balik ke pantai. relax-relax g toilet bagai terus dihidangkan makan. kali ni special la. tpi ttp ayam penyet! hahaha.. da pishang kat tempat makan dan dpt tahu rupa-rupanya driver dpt tip ble bwk ktorg kt booth tu. dan harga nye lbh mahal berbanding yang lain. 

yang lagi menyedihkan before bayar bkn main lagi baik ramah lps da dpt mrh-marah mintak bayaran. nasib negara orang kalau tak tuuuu. ok kat sni kami da benggang tapi x nak spoil mood try nak g crik buaian yang glomour org ambik gmbr tu. boleh naik basikal, jln kaki or naik kereta kuda. smua decided naik keta kuda. 

murah gak dan kami bhagi kepada 2. macam biasa before dapat bukan baik manisssss~~ sopan~~~~ ramah~~~ ble da dapat pergh dia punya marah dia punya bebel... teruk weyh!!! 

dapat la bergambar, even air da naik paras bahu weyh. tyme tu benggang lagi. dorang cakap air surut petang. kalau pergi pagi air pasang lagi. kecewa-kecewa. nasib ad geng tinggi lampai jadi nak jugak bergambar! 

then settle rupa-rupanya driver keta kuda da mengamuk-mengamuk kena tggu lama. pastu bising sbb ktorg asyik nak  benti ambk gambar! before ni ckp boleh! memang terkesima memasing kena marah kne tengking

aku da benggang! nak mngadu dekat en faisal tpi dorang nasihat kan baik tggu smpai kl. bahaya kan kita kat tmpat org. next! sebabkan tak puas hati aku pujuk-pujuk la driver before balik nak singgah villa hantu lalu je before smpai hotel. dia pun dua kali lima ley sound hujan udah ngak cantik bla bla bla bla!!!!! akhirnye dia bg makan/ okla dri x ad. dpt la mkn tmpt best and masih nasi ayam penyet! haha gossip-gossip, sesi meluahkan perasaan settle balik terus ke hotel!

terus terjun pool lagi! sebab esok da check out. kne kasi puas. sambung makan maggi yang bawak x habis-habis tu... hahahaha 


sambung~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment