Tuesday, October 8, 2013

backpacker trip------> KRABI

assalamualaikum,

hai everibodi.. banyak sungguh kerja yang mesti di selesai kan sebelum hujung tahun ini... tpi alhamdulillah aku dan kawan-kawan berjaya bercuti ke krabi... 
simple dan mudah nye trip kami...

ini pertama kali bercuti hanya bersama-sama rakan-rakan sahaja... family not allow...hehehe
saja gedik nak rasa... kami rancang sejak bulan july untuk bercut ke KRABI, Thailand.. rancang pun ala kadar...

biasa la bila beramai-ramai sekejap itu sekejap ini... layan kan aja... tu bru nak rancang da itu ini itu ini...hihihi akhirnya berlandaskan backpack saja percutian ini menjadi memori yangg indah dan kenangan yang tercipta ttu subhanaAlllah susah nak dapat kat mana-mana...


kami pergi berlapan.. termasuk mmbr baru dan adik aku.. yang lagi lima tu classmate time degree.. kami tak rapat pun tyme bljr tapi ble trip ni menjadi kami seperti da kenal bertahun tahun...
okey sambung balik... eh tengok melalui gambar la.. 



 okey di sebab kan kami ambik promosi nye flight terpaksa la terima flight kami pgi2 gila..pukul 5 da mencacak kat LCCT dan kelam kelibut check in biasa la bila trip gadis-gadis... flight hanya memakan masa 1 jam 15 minit macam la.. so sampai sampai da pagi... owh ea.. dekat Krabi jam dorang lewat 1 jam dri Malaysia..




 muka excited sampai... oleh kerana aku datang untuk melaku kan aktiviti mencabar dan bukan cuti diva jadi lupa kan lens atau heel bagai ea.... so sweet hanya backpack saja semua... jimat di situ tak payah bayar luggage




sampai je airport sana..tak payah rsau semua ada... mula-mula pikir nak naik van sapu je... rupa nya smua kena deal kt dalam airport tu dulu.. kkami takot jugak sebab datang sana macam nak serang je.. rancang da lama tiket main tempah bagai.. tapi kami tak ambil tour dari malaysia...

rupa nya sampai sana lagi banyak package tour guide yang korang ley dapat... jauh beza harga yang korang ambk dari malaysia dan sana... jadi better sampai sana baru wat kptsn la...

after bincang punya bincang tadaaaaaa kami pilih van untuk ke hotel... okey dalam van semua rasa diri macam artis kpop van sangt selsa dan cantik... tinted lagi..vvip u...hehehe

so untuk mencari package di c2 jgn rsau van yang nak hantar korang ke hotel akan singgah kat beberapa tour agensi... so pndai-pandai la bincang mana elok mne murah...

disebabkan sampai dalam pukul 8 lebih sana dan van kami berhenti di agensi yang pertama kami da bertekak untuk dapat harga murah...






 macam macam aktiviti ada..korang tinggal pilih... dan deal harga... hehehe!! lagipun duit akan refund balik kalau ada masalah macm ujn or apa apa je la yang menyebab kan aktiviti tak dapat di jalan kan.... disebab kan hanya ain (baju kuning cair) saja yang da research tentang pakej di sana jadi dia di tugaskan untuk rege harga dengan itu thailand womaan..hahaha
















 first stop kami ke emerald pool... sungguh indah air sungai ni.. wrna hjau hjau emerald gitu.. even air yang mngalir ke bawah pun... aish boleh sawan!!! nampak tak semua cantik bagai g mandi dlm kolam... da nama first time datang sne... sampai-sampai tourist guide bgtaw ley tkr bju kat atas ley mandi (Dlm bhse bi la..) jadi dalam group kami hanya aku da research tntang emerald pool... aku yakin semua akan sawan tok terjun even tgh pkai suar jeans pun..
mula mula rancang hanya celop celop kaki je.. jadi siap sedia tukr suar legging je la...
sampai atas macam da di jangka semua sawan.. tengok air yang jernih smpai ke dasar... dengan bju smpai ke krabi kami masuk dari kaki hingga ke kepala.. hahahahaha wlpon dengan jacket jeans kan Yiira... hahaha bia pun hujan kami ttp have fun










next stop: hot spring dengan basah kuyup dari emerald pool masuk je dlm van snsd ktorng coz next stop still harus berbasah basah...hehehehe kali ini berendam dengan air panas... hot spring hanya 10 mnt dri emerald pool.... sangat nyaman tapi cme kecil sikit kawasan nye...

rendam rendam smua da kelaparan.. jadi tak boleh lama lama... sekali lagi.... basah basah masuk je van vvip snsd ktorg untuk menuju ke tmpt mkn... sernk nye... tak payah tukar baju!!!






 untuk ke tempat makan agak jauh... jadi sempat la tido 6 round... tak nak selesa plak... hehehehe
dengan pkaian bsah tadi trn mkn je... hahaha mknn 100% sama je macam malaysia...






 akhir skli untuk hari pertma kami di bawa menaiki gajah.. ni mmg ain je yang teringin... tapi kalau da g thailand tak logik la tak try kan!! so here we gooooo!!! boleh la tapi gayat.. siap osom tok tentukn tempat...hahahaha

bila da naik gajah tu ikut korang la nak bgi tips or bgi gajah tu mkn ke x... hehehehe

yang penting kami masih dengan baju yang basah kuyup tu!! hahaha akhir nye kami di hantr ke hotel.... AONANG SMILE HOTEL.... next cerita aku cerita pasal hotel pulak ea.. hehehe!!

p/s: dan akhir nya aku jatuh hati dengan KRABI!!!

Ciklaling






























2 comments:

  1. haha.. xsngke kite bole serapt mcm ni kn, time study biase2 je.. xsngke bole travel sme2.. hee.. pape pon.. ni trip yg best sklai.. xpuas la 3hr 2mlm.. ptotnye 4hr knn.. hahh

    ReplyDelete
  2. Next time kte g lg....ke krabi n phuket...4h3m...haha...seryesly kenangan y xdpt dilupa

    ReplyDelete