Friday, January 2, 2015

bali vacay (sept'14) - part 2

Dear All!
here the part 2 for our bali vacay. ceehhhhhwah! bukan main speaking.  
owh lupa kami menginap di hotel maria http://www.mariahotelbali.com/ 

ke seronok kan dalam bilik adalah cbe muat kan 3orang 1 bilik... mula aku dengan adik aku si tudung cream tu berdua tapi member travel kami bertambah sorang last minit.. nasib cukup... jadi 1 bilik akan ada 3 orang.. maaf ya pak... tapi kami lega ambik 3 blk je kalau tak rugi!!!!






disebabkan nak fullfill kan permintaan ain kita, semua bersetuju untuk memilih Maria Hotel murah dan berpatutan tapi ada pool!! yaaaa ada pool... tapi bab kebersihan katil maybe kurang

TIP 1 : pasti kan anda bersiap sedia kemungkinan katil yang anda tidur ada pijat.. kalau boleh check atas bawak belakng dpn katil dan tilam..hehehe




nak di jadi kan cerita si minah tudung selfie hok depan sekali tu habis satu badan kene gigit dek pijat.. 

TIP 2 : pasti kan katil anda bukan single tapi queen atau king. jadi apa-apa jadi ada back up

kerana di sbab kan bilik aku katil queen Yiira di sumbat ke bilik kami menjadi 4 orang 1 bilik.. nasib badan kecik-kecik.. hahaha 



habis tentang hotel kami yang ala-ala jimat kos tu... hari pertama kami untuk menikmati suasana BALI! Ain di beri tugas untuk lokasi-lokasi menarik yang harus di terokai. 

TIP 3 : pastikan lebih arif tentang jarak lokasi dan waktu yang lebih tersusun. jangan lupa tanya en.google harga setiap entrance. (jika pergi bercuti tanpa tour guide or package)


jadi hari pertama kami mula dengan potpet potpet tanpa arah. kita cakap sana driver cakap situ. jadual entah kemana kami entah kemana.. hahaha finally follow je driver van. tapi alhamdulillah kami dpat driver van islam dan mesra.. hahaha

lokasi pertama kami adalah ke tempat emas..EMAS.. hahaha kelakar tak? tapi tak apa...kesian driver da jauh2 drive jadi kami masuk pusing kiri pusing kanan last-last tak sampai 10 saat da keluar mintak di angkut ke tempat lain

yang lebih nye ambk gambar je... hahaha itu semua ceria...  klik klik klik klik itu je la...  da ayok ke lokasi seterus nya ke tempat kopi luwak.. itu kopi paling famous la kat bali.. kat sni memang lebih - lebih kitaorg layan.. sebab nya dapat rasa pelbagai jenis kopi. siap bertambah-tambah.. hahaha 

gambar sakan lagi sebelum merasa kopi-kopi dekat bali ni.. macam-macam.. dekat sini disebabkan cik Yiira kita tak cukup tidur kerana pijat kopi bali khas untuk dia sorang supaya tak ngantuk disepanjang perjalanan tapi! still smua tidur dalam van!

tip 4: kene ramah. kalau da nama trip budget jadi mulut and perwatakan harus ceria jadi bisa dapat air nya percuma.. hahaha
ini lokasi terakhir untuk hari pertama. kerana perjalanan ke lokasi ini agak jauh dan lama... bangun tidur bangun tidur masih jugak ngak nyampai.. hahaha


ini dia macam lukisan.. first mereka da kebuluran sebab sebelum keluar tak sarapan dlu. 2nd lama sangat dalam van. 3rd terlampau memukau sampai termakan kata-kata driver van untuk berhenti dan lunch di kintamani.. macam lukisan kan.. lepas kenyang baru sedar rugi duit disana untuk makan.
tip 5 : sarapan apa saja sebelum keluar untuk melakukan aktiviti. kalau boleh bawak bekal la.. roti ke biskut ke. so tak rugi tang makanan... lagi lagi yang bercuti budget macam kami ni.









da cakap kan cantik.. so bergambar sakan la lagiiii... tempat tu macam cameron higland la.. sejuk-sejuk panas gituuuu~~~ 

makanan nye pulak too bad... hahaha sorry to say aku memang kurang makanan di indonesia.



habis makan - makan bayar apa lagi balik dan habis kan separuh waktu lagi dalam van! sampai hotel awal apa lagi terjun pool sambil menikmati maggi kari! perghhhhhhhhh~~~


p/s : tak apa kalau tak belajar mcm mana nak ada pengalaman!

No comments:

Post a Comment